Hoe ga je om met copycats

Hoe ga je om met copycats? Een tijdje terug schreef ik hier een Instagrampost over, waar ik behoorlijk veel reacties op kreeg. Het omgaan met copycats is blijkbaar een populair onderwerp; dus omgaan met ondernemers, andere mensen die letterlijk kopiëren wat jij doet. Die jouw teksten, afbeeldingen, letterypes… alles!

Hoe ga je om met copycats?

Ik kreeg destijds een bericht van een van mijn klanten: ‘Kim ik heb zoveel in mijzelf geïnvesteerd, ik heb zóveel gegeven en nu doet ze me gewoon na. Ze kopieert alles! Ik weet dat ik me hier eigenlijk niks van aan zou moeten trekken, maar het lukt me niet. Hoe zie jij dit? Jij hebt dit vast ook meegemaakt.’

Wat ik je nu ga vertellen is ‘mijn waarheid’, dus hoe ik het zie en hoe ik ermee omga. De eerste keer – dat was jaren geleden – dat dit bij mij gebeurde was ik ook érg van slag, boos en gefrustreerd. Ik deed moeite op een tekst en het werd gewoon letterlijk, woord voor woord, gekopieerd. Het ging over een promotietekst voor een groepscursus, en mijn cursus zat destijds helemaal vol. Diegene zag dat en dacht: ik ga het ook gebruiken, want ik wil mijn groepscursus ook vol hebben.

Wat bleek? Ze had 0 aanmeldingen.

En wat laat dit nu zien? Het gaat niet om de woorden die gebruikt worden, het gaat om het complete plaatje! En dat is wat ik toen heb geleerd en wat ik nu met je wil delen.

Het is een dik vet compliment

Wat ik heb mogen leren is dat het écht een dik vet compliment is als iemand je nadoet. Dit betekent namelijk dat die persoon vindt, dat wat jij doet erg goed is en ervan overtuigd is dat hij/zij hetzelfde kan realiseren als hij/zij hetzelfde doet. Maar guess what: die andere zal NOOIT hetzelfde resultaat bereiken want JOUW woorden bevatten JOUW energie, en die kan een ander nóóit nadoen. Hoe hárd hij of zij ook z’n best zal doen.

Iemand denkt ‘succesvol’ te worden door anderen te kopiëren, is alles behalve authentiek. En naar mijn mening red je het in deze onlinewereld op de lange termijn niet als je niet rete-autenthiek bent.

Het succes zegt niets over jouw succes

Ik maak het nu ook nog met regelmaat mee dat mensen mijn teksten nadoen, en naarmate ik groei merk ik ook dat het steeds vaker gebeurt. Ik kan er nu wel om lachen en het als een compliment zien, want het succes van een ander zegt namelijk níéts over jouw succes. En dit mag je je even laten bezinken: het succes van een anders zegt níéts over jouw succes. Als een ander stappen zet, dan word jij daardoor niet ineens minder.

Stel nou, iemand kopieert jouw tekst en heeft daar wel ‘succes’ mee. Maakt dat jou dan minder? Maakt dat jouw succes dan minder? Nee, het doet helemaal niets met jouw succes en resultaten. Dat denk je misschien… en dat voel je maar dat is dus niet zo. Dit gaat enkel over jou en jij die dicht bij jezelf mag blijven. Maar dit heeft niks te maken met jouw succes.

Ik kan er nu dus om lachen, wat ik als tip kan geven is dat je die persoon het beste kunt ontvolgen (als die persoon jou triggert) en dat is dan vaak de weg van de minste weerstand voor jou. Blijf vooral dicht bij jezelf! Laat je niet uit alignment halen door wat een ander doet. Jij bent jij en niemand heeft die unieke combinatie van woorden en energie die jij hebt!

Kies hoe jij hiermee omgaat

Daarom hoef je ook nooit bang te zijn voor ‘concurrentie’. Dit is echt mijn waarheid: iedereen trekt zijn eigen klanten aan. Dit gaat alleen maar over jou en hoezeer het jou lukt om bij jezelf te blijven, en in je kracht te blijven staan. Dat is waar dealen met copycats in essentie over gaat: over jou.

Kies je voor een mindset van overvloed of eentje van tekort? De Wet van Aantrekking zal je sowieso meer geven van wat je uitzendt.

Een master worden in manifesteren? Download nu de GRATIS driedelige videotraining!

Het komt er dus echt op neer hoe jij kiest voor jezelf hoe je hiermee omgaat. Dit zegt niets over die ander, dit zegt alles over jou. En ik ga hier niet met een vingertje wijzen, nee, daar gaat het niet over. Als jij in zo’n situatie ervoor kan zorgen dat je in alignment blijft dan ben jij de winnaar! En dan boeit het niet wat een ander doet. Stay in your own lane.

Op het moment dat je merkt dat het je écht irriteert, ontvolg die persoon dan. Dan hoef je het niet meer te zien. Ben niet bang om die stap te zetten en voel je ook niet schuldig. Blijf dicht bij jezelf! Want dit copycat gedoe zal blijven bestaan en zie het echt als een compliment.

Authenticiteit is key

Naar mijn mening lukt het de copycats op de lange termijn nooit om ‘succesvol’ te blijven. Authenticiteit wordt alleen nog maar belangrijker. Vooral als je het over online-ondernemen hebt. Mensen connecten alleen nog maar met mensen die écht zijn en die écht zichzelf zijn. Op het moment dat je dat niet bent en je gebruikt de woorden en teksten van een ander, dan zul je een keer door de mand vallen…

Vertrouw daarop! Zie het als een compliment, laat het een groei zijn voor jou, niet een frustratie. En weet diep van binnen: ik mag erop vertrouwen dat, wanneer ik dicht bij mezelf blijf, dat dat gaat zorgen voor groei en succes!

En ik weet dat het in het begin frustrerend is, dat gevoel mag er ook gewoon zijn! Maar je hebt alleen maar jezelf ermee door zo boos en gefrustreerd te zijn…

Dus, hoe ga je om met copycats?

Weet dat je uniek bent, dat je iedere dag groeit en dat je trots op jezelf kunt zijn! Stay in your own lane. 🔥 Zó ga je om met copycats!

Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan geleerd hebt. Je kunt het me laten weten door me een berichtje te sturen op Instagram! Dat zou ik superleuk vinden. Hier kun je ook nog veel meer tips over business + Wet van Aantrekking vinden.

Ben je op zoek naar nóg meer inspiratie? Iedere week komen er 5 podcastafleveringen online die bomvol waarde zitten! Ik leer je hoe je ALLES kunt creëren in je leven door een master te worden in manifesteren. Klik hieronder om naar mijn podcast op Spotify te gaan!

Liefs,
Kim