Kan kwetsbaarheid je bedrijf schaden?

Kan kwetsbaarheid je bedrijf schaden? Dat is een vraag die ik onlangs kreeg op Clubhouse, en ik wil ‘m ook heel graag via deze blogpost beantwoorden!

Kan kwetsbaarheid je bedrijf schaden?

De vraag die ik kreeg was letterlijk: ‘Jullie stellen je heel erg kwetsbaar op, merk je nooit dat dat je bedrijf schaadt?’ En ik dacht op dat moment alleen maar: wow, ik zie het écht compleet anders! Vanaf het moment dat ik me kwetsbaar ben gaan opstellen heeft het mijn bedrijf alleen maar enorm doen groeien, in plaats van geschaad. Maar, alleen als je het op de juiste manier doet; en hier ga ik zometeen nog op in.

Ik heb zó lang met mijzelf in de knoop gezeten, en dan voornamelijk op social media. Waarschijnlijk herken je dit wel: ik wilde met m’n kop op camera maar wát moest ik dan delen en wíé was hier nu in geïnteresseerd? Ik heb dit zo lang gehad! En af en toe raapte ik de moed bij elkaar en maakte ik eindelijk een story. Dan vond ik het zo stom en eng – én er reageerde niemand – dus dan deed ik het weer drie weken niet.

Mijn doorbraak

Dit heb ik een hele tijd volgehouden, het werd zó’n ding. Maar op een gegeven moment was ik er klaar mee. Er kwam een doorbraak: Kim, nu hou je op met die bullsh*t! Jij wilt interactie met je volgers (dat was een enorm verlangen van me!), je wilt die connectie maken met mensen, dat ze vragen aan je stellen en dat je van waarde bent voor hen. Het leek me zó tof! En achteraf kan ik zeggen dat ik dit écht heb gemanifesteerd met de Wet van Aantrekking, omdat ik toen eindelijk – tijdens die doorbraak – meteen in het gevoel kon kruipen.

Een master worden in manifesteren? Download nu de GRATIS driedelige videotraining!

Ik ging een uitdaging met mijzelf aan: 7 dagen stories opnemen achter elkaar, en minimaal één ‘pratende’ story maken. Maakte niet uit of ik me niet goed voelde of onzeker was, ik moest het doen anders kwam ik er nooit doorheen. Het was super-oncomfortabel! Er kwam in het begin nog steeds geen reactie, en ik vond mijzelf stom op camera, maar ik heb doorgezet: aan het einde van de week begon ik het leuk te vinden! En ik vóélde: als ik dit zou doorzetten, dan komt er een verschil. Het gáát shiften. Dus ik ging door.

Op een gegeven moment kreeg ik ook reacties! Het werden er steeds meer, en het werd steeds leuker. Daardoor werd ik ook steeds zelfverzekerder! Op een gegeven moment dacht ik: f*ck it, ik doe het gewoon. Die filter ging er ook steeds meer vanaf. Minder perfectie, gewoon zijn wie ik ben in plaats van diegene zijn waarvan ik dacht dat ik moest zijn. En dat was mijn kwetsbaarheid die ik nog niet durfde te laten zien. Ik durfde nog niet 100% mijzelf te zijn.

100% jezelf zijn

100% jezelf zijn betekent níét dat je je hele hebben en houwen op tafel moet gooien. Of dat je gezin in beeld moet. Nee, dat bedoel ik helemaal niet! Zelf heb ik hierin bepaalde keuzes gemaakt omdat ik dat leuk vind en dat goed voelt. Moet het online? Nee. Maar het schaadt me niet!

Dus met de vraag of het je bedrijf schaadt als je je kwetsbaar opstelt, zeg ik 100% nee! Het dient je juist enorm, vooral als je een personal brand hebt, bent of wilt opbouwen: kwetsbaarheid is key.

Dat filter afzetten is zó belangrijk! Dus zet je masker af. Denk niet dat je altijd maar leuk moet zijn of er tof uit moet zien, dat je de beste energie moet hebben en alles goed moet gaan. Nee, wees jezelf! Ook de mindere momenten. Laat je emoties zien als je dat wilt, laat zien dat ‘dat stuk’ er ook is. Real life. Dat mag er ook zijn, en dat zorgt júíst voor connectie!

Wees een inspiratie

We hebben allemaal dezelfde belemmerende overtuigingen, dezelfde struggels en we gaan daar allemaal doorheen! Ik voelde heel sterk: als ik mijzelf 100% kwetsbaar opstel, schaadt het me juist niet maar kan ik juist mensen inspireren door te laten zien: ik heb dit óók, en zo ga ik ermee om. Of soms heb ik ook nog geen oplossing, maar dan ben ik het wel even kwijt.

Maar, doe dit ook weer niet te vaak. Want als je deze kant alleen maar laat zien, lijkt het ook weer of je alleen maar in de slachtofferrol zit, en dat is juist níét inspirerend. Dus stel je kwetsbaar op in combinatie met een inspirerende boodschap. Dus vertel waar je doorheen gaat + wat je ervan hebt geleerd, of hoe je ermee omgaat.

Jij kunt mensen daarmee helpen, met jouw verhaal! Je kan die connectie maken. En daar geloof ik enorm sterk in! Juist door die verbinding te maken kun je een heel ‘succesvol’ bedrijf opbouwen! Alles draait om verbinding.

En natuurlijk moet je ook wel je expertstatus laten zien. Het gaat om die combinatie ervan. Dus deel je waarde én je eigen reis; daardoor krijg je die gunfactor omdát je je zo open opstelt. Ik geloof daar heel sterk in! Wanneer iemand met jou ‘levelt’, zegt diegene veel sneller ‘ja’ tegen je.

Kan kwetsbaarheid je bedrijf schaden?

Nogmaals: kan kwetsbaarheid je bedrijf schaden? Nee, het dient je bedrijf juist! Zeker als je een personal brand hebt. Mensen willen zaken doen met een persoon, niet met ‘iets’. Mensen willen de verbinding aan gaan!

Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan geleerd hebt. Je kunt het me laten weten door me een berichtje te sturen op Instagram! Dat zou ik superleuk vinden. Hier kun je ook nog veel meer tips over business + Wet van Aantrekking vinden.

Ben je op zoek naar nóg meer inspiratie? Iedere week komen er 5 podcastafleveringen online die bomvol waarde zitten! Ik leer je hoe je ALLES kunt creëren in je leven door een master te worden in manifesteren. Klik hieronder om naar mijn podcast op Spotify te gaan!

Liefs,
Kim